vineri, 6 noiembrie 2015

#Colectiv

Citez o postare de pe Facebook:

"După 25 de ani, cercul se închide

Protestatarii din Piața Universității și din marile orașe românești doresc, într-o formă sau alta, aplicarea Punctului 8 din Proclamația de la Timișoara. Chiar dacă unii dintre ei nu-și dau seama de asta. Vor ceea ce voiau și revoluționarii timișoreni cu 25 de ani înainte. În 12 Martie '90, timișorenii au cerut în Punctul 8 al Proclamației lor ca "noua lege electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice lista, al foștilor activiști comuniști și al foștilor ofițeri de Securitate".

Nu au avut succes pentru că generațiile de atunci erau prea îndoctrinate după 45 de ani de comunism ca să-și dea seama de necesitatea curățirii scenei politice. Astfel, oamenii discreditați ai vechiului regim au continuat să conducă destinele țării, parazitând societatea și extinzându-se în corpul ei ca un cancer neextirpat la timp. Societatea noastră actuală este bolnavă pentru că nu avea cum să fie altfel, în condițiile date.

După 25 de ani, o nouă generație a ajuns de unde s-a plecat în '90. Nu putem spune că toți acești ani au fost pierduți. S-au realizat totuși niște obiective majore: suntem în NATO și in UE. Dar cancerul tot acolo este și oamenii simt acest lucru. De aceea vor ei (și noi) să schimbe toată clasa politică cu una nouă.

Pentru a fi atins acest scop e nevoie, în opinia mea, de următoarele:
- aplicarea punctului 8 de la Timișoara, extins în sensul că foștii demnitari/securiști să nu aibă acces la nicio funcție publică, nu numai în Parlament/Guvern
- pe lângă prevederile punctului 8, să se interzică accesul în funcții publice și condamnaților penali pentru infracțiuni de corupție de orice fel sau alte infracțiuni grave legate de siguranța națională (vânzare de secrete militare ș.a.m.d.)

Pentru ca aceste măsuri să devină lege, e nevoie de un partid (existent sau nou format) care să le aibă (printre alte măsuri, evident) ca program electoral. Niciunul din partidele "vechi" nu va face vreodată acest lucru. Aici stă deci șansa noilor partide de a demonstra că sunt altfel (M10, se aude?)

Evident că va fi greu. Toate piedicile din lume vor fi puse în toate modurile posibile în calea celor ce vor încerca. Dar nu mai suntem in '90. Dacă societatea vrea cu adevărat, va reuși să se purifice. Altă cale nu există.

Dacă se vor adopta aceste măsuri, avem mari șanse să însănătoșim societatea românească din temelii. Altfel, ne vom întoarce și peste încă 25 de ani tot de unde am pornit."

Sursa: https://www.facebook.com/profile.php?id=100010243891387&fref=nf&pnref=story

Ca să nu existe dubii, al meu e omul ăsta frumos și deștept!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu