duminică, 26 aprilie 2015

Siguranță în trafic

Cu ocazia acestui articol, mi-am amintit și eu câteva pățanii memorabile din trafic (cu precădere în România, că-i plină de indivizi creativi în interpretarea legilor, mai ales a celor de circulație). 

Noi cu bebe de 9 săptămâni în scoică, prima călătorie în România. Mă tot deplasez între locuința mamei și cea a socrilor, pentru comoditate cu taxi, pe jos/cu căruciorul aș face 30 de minute, eventual și printre șantiere nemarcate răsărite peste noapte în mijloc de bulevard, mașini parcate aiurea etc. Deci comand o mașină la adresă, vine un șofer tânăr, cu ochelari de soare șmecheri; mă vede cu scoica, îmi deschide ușa, mă ajută să urc, foarte politicos (nu-s toți așa). În sfârșit, suntem în mașină în formație completă, eu leg scoica pe bancheta din spate cu centura... Așa cum se fixează scoicile, cu fața la spate, în direcția opusă sensului de mers. Șoferul se uita în retrovizor. Credeam că așteaptă să fixez scoica înainte să pornească, zic "Gata", el nimic. Mai zic odată. 
- Doamnă, de ce puneți scaunul ăla așa? Întoarceți-l, că aștept. 
- Păi asta e poziția lui normală. 
- Nu se poate! Săracul copil! Cum să stea el așa, fără să vadă nimic? 
"Săracul copil" în cauză dormea netulburat. Trec peste explicația distanței la care vede un sugar la 9 săptămâni, sar direct la instrucțiunile afișate pe scoică în desene. 
- Doamnă, nu se poate, instrucțiunile sunt greșite! Cum să duc eu copilul cu spatele?!?
- Domnule, așa se duc bebelușii, așa îl ducem și noi în mașină, așa ne-au montat scoica cei de la magazin și de la service-ul auto, așa scrie pe ea, așa e mai sigur în caz de accident. 
- Doamnă, io din astea n-am mai văzut, o fi ceva nou, nu știu, da' vă rog să întoarceți copilul, altfel nu vă duc nicăieri! 
- Domnule, nu întorc copilul, că e periculos. 
- Atunci măcar luați-l în brațe, săracu' de el! 
Moment în care am decis că mai bine cobor și îl reclam frumos la firmă, să-i spună ăia cum e cu transportul sugarilor în diverse dispozitive. 

Altă dată, trebuia să zburăm din Budapesta spre Germania. Până la Budapesta contractăm o mașină mică de la o firmă specializată, anunțăm din vreme că dorim cu scaun de copil (avea deja cam 2 ani și jumătate). În Ungaria e obligatoriu să transporți copilul în dispozitive speciale, dacă nu te pot întoarce din vamă, sau amenda copios. 

Conform înțelegerii, la ora x șoferul ne aștepta în fața porții. Cu tot cu scaun de copil. Încărcăm bagajele, dau să pun și copilul în scaun: nu avea curele. Semnalez problema șoferului, care spune că nu are alt scaun, ăsta i l-a dat firma, el nu are copiii... Ok, înțeleg. Dar acum ce facem, cum ducem copilul? Logic, în brațe, zice omul. Îmi sare țandăra. În primul rând, e nesigur, în al doilea rând, am anunțat din vreme și ni s-a spus că nu e nici o problemă cu scaunul, în al treilea rând eu amendă nu plătesc, în al patrulea rând nu vreau să pierd avionul. Șoferul se scarpină în cap, pe piept, în cot, și vine cu ideea genială să prindem copilul în scaun cu centura de siguranță a mașinii. Mda, și atunci cu ce prindem scaunul de banchetă? Păi... dacă trecem centura peste scaun și copil, e ok. Nu, nu e, pentru că scaunul cu pricina nu e prevăzut pentru așa ceva, și la prima frână bruscă nu doar că scapă copilul din scaun, mai cade și scaunul peste el. Șoferul pare opac la argumentele mele și mă atenționează că intrăm în criză de timp.

Rezolvarea: am fixat copilul în scaun cu două curele de pantaloni. Evident, scaunul rămânând fixat regulamentar în centura mașinii. La fel de evident, nu mai facem în veci așa ceva.

Când zburăm, evităm căratul scaunelor masive de mașină, în ideea că nu toate se potrivesc în orice tip de vehicul, iar mașinile închiriate sau taxiurile ar trebui să posede dotările respective. Axiomă valabilă în Europa, cu mici excepții. Nu și în alte destinații exotice gen Tunisia, Egipt, Dubai, România. Fără a generaliza, ne-a fost aproape imposibil să găsim taxi cu scaun de copil (”Ce are, doamnă, că merge și așa, doar nu plecăm pe Lună!”), deși problema cu scoica nu s-a repetat. Mai nou am înțeles că există obligativitatea trasportării copiilor mici în dispozitive omologate și în România, însă taximetriștii pretind că numai în mașinile private, că nu îi poate obliga statul să își doteze mașinile cu scaune de copii. Pot urmări logica argumentației până la un punct, dar asta înseamnă că practic e ilegal să mă urc cu copilul sub 12 ani în taxi, sau că șoferul poate refuza transportul copilului pentru că nu are scaun.

V-ați întrebat vreodată cum se procedează în Germania, de exemplu? Am comandat taxi, am spus de copil - nici o problemă. Ajunge mașina, nici urmă de scaun clasic de copii pe undeva, mie începe să mi se ridice lejer tensiunea. Tanti de la volan îmi deschide ușa, ridică o clapetă, pe bancheta din spate apare un scaun rabatabil de copil, practic încastrat în banchetă, copilul se asigură cu centura normală a mașinii. Gata, la drum! Dacă-i lege, nu-i tocmeală!

În Egipt am ținut bebe în Manduca și pe Viezure l-am asigurat doar cu centura mașinii în singura ocazie în care am circulat cu mașina. Motiv pentru care nici nu am repetat experiența.

5 comentarii:

 1. Mda din pacate multi nu isi dau seama ca scaunul ala face diferenta intre leziuni usoare sau deloc si leziuni grave, intre viata si moarte. La noi "merge si asa" :(

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asta cu "merge si asa" ma aduce la disperare si pe mine. Am vrut sa subliniez ca nu e numai in Romania asa, desi evident ca exemplele au de a face si cu frecventa calatoriilor intr-un anume loc. Ma astept totusi ca lumea, care se pretinde super educata si informata, sa ia act de inovatiile in domeniul sigurantei transportului copiilor, avand in vedere si accidentele multe si grave care se petrec.

   Ștergere
 2. De cele mai ulte ori trebuie ca voi sa aveti si mai multa grija ca de obicei. Multi nu se gandesc ce minunatie ai tu in spate. Nu o fac din rautate, dar mai bine sa previi decat sa ai parte de experiente neplacute dupa!

  RăspundețiȘtergere
 3. en belgique am comandat taxi cu scan de copil. A venit.
  Nu comand insa prea des.

  Cand am mers in Ro, am fost cu inaltatorul in bagaj.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acum vom folosi si noi inaltator pentru cel mare, la cel mic nu avem cum, ca n-are inca cele 15 kg regulamentare, dar a iesit deja din scoica.

   Ștergere