Lilypie - Fifth Birthday

Lilypie - Second Birthday

duminică, 28 iulie 2013

Creta

Ne-am întors din Creta. Foarte frumos.

Trebuie să fac din nou reclamă hotelului, Sentido Aegean Pearl & Pearl Beach. Deși s-ar mai găsi puncte de îmbunătățit pe ici pe colo, bilanțul de final e pozitiv. Camere îngrijite, piscină curată cu șezlonguri, personal prietenos, vorbitor de mai multe limbi de circulație internațională, restaurant încăpător, mâncare bună, program care se respectă, chitanțe pentru orice. Pentru prosoapele de plajă, schimbate la 2 zile, am plătit o cauțiune de 10 Euro pe prosop. Un minus adevărat a constat doar în faptul că pe plajă se plăteau câte 3 Euro pe zi de șezlong, la piscină în schimb erau gratuite. 

Pe strada paralelă cu plaja se găsește cam orice de cumpărat, de la articole de plajă, amintiri, vederi, bijuterii și haine, alimente, până la produse pentru copii (scutece), inclusiv bancomate și o farmacie (ceva de mers, dar nu exagerat). Toate mai ieftine decât în partea veche a orașului Rethymnon - dealtfel drăguță, dar cu prețuri exorbitante (1,5 Euro un glob de înghețată). 

Obiectivele turistice - relativ aproape unele de altele, din cauza dimensiunilor insulei - sunt marcate cel puțin în două limbi, nu am avut nevoie de sistem de navigație ca să ne descurcăm cu mașina, deși circulația ne-a cam inhibat. Pentru motto-ul lor, încet încet, cretanii se grăbesc în trafic, claxonează, depășesc neregulamentar, parchează unde și cum le convine pe moment, blochează alte mașini, lasă mașina în mijlocul străzii cu avariile pornite, în general sunt șoferi agresivi, găsesc eu (deși nu chiar ca în România, poate și fiindcă nu am circulat noi prin mari aglomerații urbane la ore de vârf). 

Totul e curat, plaja, obiectivele turistice, apa, hotelul. Nu la modul obsesiv german, dar curat, după toate standardele. Deși ni se spusese și citisem că în Grecia se menține obiceiul siestei, că după-amiază se închid magazinele și restaurantele, am constatat la fața locului că toate, absolut toate erau deschise cam de pe la 10:00 până pe la 23:00, fără pauză de amiază. Cred că nu e cazul diverselor birouri și autorități, dar noi, ca turiști, nu am avut de-a face cu acestea. 

Serviciile sunt de asemenea impecabile, de la închirieri de mașini la diverse altele. E adevărat, am folosit concerne internaționale (agenția de turism, agenția de închiriat mașini) cu care aveam experiențe pozitive anterioare. Totuși, în funcție de țară și de moralul personalului, lucrurile pot funcționa și altfel. 

Ne-am bronzat, ne-am relaxat, am degustat specialități mediteraneene, ne-am odihnit atât cât ne-a permis micul terorist nocturn (în prima noapte am avut parte de 5 ore de urlete neîntrerupte, pe ceas, am crezut că ajungem cu copilul la urgență și noi amândoi la psihiatrie). În avion a dormit aproape tot drumul, și la dus, și la întors. A ajutat și faptul că am căutat din start o ofertă de concediu cu zboruri la ore rezonabile peste zi, astfel încât să evităm treziri la 4 dimineața și transfer peste noapte. 

Cum eram cu pruncul după noi și cu scopul principal de a ne relaxa, nu am vizitat insula așa cum ar fi trebuit, ne-au rămas nenumărate colțișoare neexplorate, pentru care va trebui să ne întoarcem în Creta. 

Concediul mi l-a cam dat peste cap o bronșită nasoală, transformată în otită, fapt pentru care am vizitat și un cabinet medical în Creta (ca să îmi deconteze asigurările rețeta, doh, nu că nu știam eu ce să iau). Pe copil a sărit o pisică de-alea de pe lângă hotel, că a fugit ca nebunul pe lângă ea și a speriat-o, așa că felina s-a aruncat peste el, i s-a agățat cu ghearele de piept și dusă a fost. Zgârieturile s-au vindecat rapid, dar am tras o spaimă... Apoi a reușit să-și julească multiplu genunchii pe oriunde ne-am perindat, ca niciodată. E un dulce, cum se uită la julituri și repetă ”Piciorul, kaputt!” până mă umflă râsul. 

Pe urmă îl obsedează cifrele, vrea să știe ce scrie peste tot - și în hotel sunt o groază de plăcuțe cu indicatoare pentru camere, deci cu numere și cifre. Nu m-a scos din ”Ce scrie?”, i-am tot citit, acum știe cam toate cifrele de la 0 la 9, pe 8 îl mai greșeste sau recunoaște că ”Nu știu ce scrie”, în loc de 4 mai spune câteodată ”pisica”, din motive neelucidate. Astfel, 442 a devenit 4 - pisica - 2, sau pisica - 4 -2. Știe și de virgulă, și recunoaște cifrele duble, gen 22 sau 33, sau chiar în 0,60 mi-a spus că sunt ”doi de zero”.  Arhimedele lui mama! 

Pe final, câteva imagini de neuitat din Creta: 
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu