duminică, 11 noiembrie 2012

Dubai

Rămăsesem datoare cu scurta descriere a celor două excursii de câte o zi la Dubai.

Prima am luat-o pe cea oferită de firma de turism cu care am rezervat întregul concediu. Preț relativ ok, cu tot cu ghid vorbitor de engleză și germană. Ne-au dus cu mașină cu 7 locuri la Dubai, cale de o oră și jumătate de Abu Dhabi, cu respectarea vitezelor legale de deplasare, apoi ne-au plimbat cu autobuzul pe la câteva obiective turistice, inclusiv muzeul, ne-au dus cu barca peste Dubai Creek la bazarul de mirodenii și aur și retur la Abu Dhabi. Toată tevatura cu pruncul în Manduca, pe niște călduri nu tocmai plăcute.

Așa arată exteriorul muzeului:

Prima impresie despre Dubai: seamănă cu Chicago :)). Zgârie nori cât vezi cu ochii, totuși relativ aerisit, clădirile nu te zdrobesc cu înălțimea lor. Există tren suspendat, gările și pasajele peste autostradă arată mai ceva ca în Star Trek - The next Generation. Parcuri, lacuri artificiale, Burj al Arab și Burj Khalifa dominând orizontul spre mare și spre uscat. Totul nou, parcă scos din cutie. Mai puține clădiri în construcție ca la Abu Dhabi, totuși multe, multe șantiere.


Hotelul Burj al Arab, ca și alte hoteluri din Dubai, este accesibil doar oaspeților cu rezervare prealabilă, ca și celor care doresc să cineze acolo (de asemenea cu rezervare). În Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume după unul dintre ghizi, a doua din lume după altul (cred că se poate clarifica dilema pe Wikipedia) se poate urca doar cu rezervare prealabilă. Costă 100 de dirhami dacă rezervi cu minim o zi înainte, 400 de dirhami dacă rezervi în ziua în care dorești să vizitezi (presupunând că mai sunt locuri libere). Noi am prins locuri la 21:30, nefezabil cu pruncul după noi și drumul înapoi la Abu Dhabi.


Despre condimente și aur ar trebui obținute informații în prealabil, la fața locului oferta e imensă și vânzătorii relativ agresivi în a băga orice pe gâtul turiștilor. Am cumpărat șofran, ciocolată din lapte de cămilă și curmale proaspete. 

A doua vizită la Dubai am organizat-o singuri - respectiv am comandat o mașină cu șofer care să ne stea 10 ore la dispoziție prin intermediul hotelului. Șoferul indian, ne-a dat cartea de vizită pentru ca la următoarea excursie să îl putem contacta direct și economisi astfel comisionul plătit hotelului pentru intermediere. Ne-a plimbat printr-un cartier nou pe malul Dubai Creek, apoi la plaja publică, la Hotel Atlantis, la Mall of the Emirates, cel cu pârtia de ski (!) și în final la Dubai Mall, cu acvariul de trei etaje înălțime și cu tunel, și fântânile cântătoare din piața adiacentă.
Cu fântânile avem doar filmulețe, le voi ”dezgropa” mai încolo de pe vreun hard disk. 

Prețurile prin mall sunt cam la nivelul celor din Europa, nu ne-am aruncat la nimic special. Am văzut însă cantitativ enorm de multe magazine de marcă, inclusiv de mari case de modă, par să aibă clienți destui :). Lume multă, amestecată, de toate rasele, religiile și originile. Distracția cea mai de soi este, se pare, mersul la mall și cumpărăturile, ca și la Abu Dhabi. Cum pe noi, veniți tocmai pentru soare și mare, pârtia de ski din Mall of the Emirates nu ne-a tentat deloc, ne-am mulțumit cu super acvariul de la Dubai Mall. M-aș fi așteptat ca Viezurino să fie interesat de pești, pe el l-a fascinat însă doar apa din acvariu și luminițele montate într-un soi de șină de metal de-a lungul tunelului. Am mai vizitat și terariul adiacent, entuziasmul copilului s-a menținut și aici relativ redus, poate și din cauza oboselii de peste zi. 

Ce mi s-a părut curios: felul în care bărbați de toate vârstele și din toate clasele sociale își lasă mașinile pe unde pot, cu avariile aprinse, ca să prindă ora rugăciunii în moschee. Nu contează că blochează alte mașini parcând  paralel cu ele, nu contează că încurcă traficul parcând pe prima bandă a autostrăzii (uneori și pe a doua). Toată tevatura nu durează mai mult de 20 de minute, se pare că nimeni nu protestează dacă iese din moschee și își găsește mașina blocată, pe principiul că sigur vine și șoferul în cauză în câteva minute să culeagă vehiculul de acolo. 

De asemenea, benzina este mai ieftină decât apa! Risipă se face de amândouă. Cum spuneam, ca și în Europa :). 

Nouă ne-a plăcut excursia, dacă am fi avut ceva mai mult timp la dispoziție și un Viezure mai mare (sau mai mic) cu noi, probabil am fi reușit să vedem mai multe și să fac și eu safari în deșert cu soțul, dar per total suntem mulțumiți de concediu, avem doar cuvinte de laudă pentru hotel și pentru organizarea la fața locului. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu