Lilypie - Fifth Birthday

Lilypie - Second Birthday

miercuri, 2 mai 2012

Bilant praghez

Fuseram si ne intoarseram de la Praga intr-un weekend prelungit. Concluzia: foarte fain. 

Prezentarea "scheletica" a excursiei: 

1. Pregatiri si alegerea destinatiei - se vehicula neaparat o destinatie cu vreme buna, ca ne saturasem de iarna. La concurenta au intrat Malta (n-am reusit sa rezervam, nu stiu de ce, dar nu a functionat, primeam mereu mesaje de eroare de la site-urile de turism), Londra (prea mult, prea mare, prea scump, am zis noi, si vreme cam uratica, conform weather.com), Dubai (multe ore de zbor ca si minus), Paris si Praga. Dintre ultimele doua a decis weather.com cu prognoza pe 16 zile in avans - catastrofala pentru Paris, super vreme de vara pentru Praga, la aproximativ acelasi numar de kilometri de condus. 

2. Rezervari hotel - ca niste oameni moderni respectabili, am rezervat online un hotel de 4 stele cu mic dejun, orientandu-ne dupa comentariile unor 'predecesori' de pe site-urile specializate de turism. Nimic de zis, personal deosebit de amabil, internet gratuit, insa parcare... hotelul avea garaje subterane, 20 de euro pe zi pe masina! Au fost insa draguti si ne-au spus ca peste weekend putem sa parcam intr-o piata apropiata, ceea ce am si facut, utilizand parcarea lor doar o zi. Stelele cele 4 erau, parerea mea, doar 3, insa au compensat prin amabilitate. Adica micul dejun a fost in fiecare zi acelasi - identic pana la numarul de felii de branza! Nici o urma de variatie, nimic. Nu sunt eu pretentioasa din cale afara, dar mi-as fi dorit o rosie, un ardei, sau eventual alt soi de branza de-aia ieftina intr-o zi, sunt sigura ca existau sortimente diferite asemanatoare la pret in orice supermarket. In plus, ceea ce m-a cam deranjat din cauza copilului, camera nu avea dulap, doar cuier pentru umarase, adica pruncul pe jos tarator putea pune labuta pe orice, de la pantofi la lenjeria murdara. Usa de la baie - sticla, doua canaturi, fara zavor. Iarasi nepractic cu copil de un an. Ca si plus, desi noi nu am comandat si ei puteau presupune ca aducem cu noi, sau putea sa nu le pese, ne-au montat un pat de bebe extra, din soiul de campanie, dar de foarte buna calitate. Curatenie exemplara, informatii turistice bune, vorbitori de engleza in marea majoritate, cativa stiau si germana (ceea ce mie mi s-a parut curios, avand in vedere ca sunt vecini cu Germania si au multi vizitatori din aceasta tara). Dar fenomenul e generalizat, nu afecteaza doar hotelul respectiv. 

3. Orasul cu obiectivele turistice - impecabil organizat pentru turisti, cu informatii, cu de toate. Oferte pentru toate gusturile si toate buzunarele. O mare de lume, non stop! In ciuda cosurilor de gunoi omniprezente, golite regulat de mai multe ori pe zi, din cauza multimii si a peturilor si ambalajelor voluminoase de mancare era imposibil sa nu fie imprastiate si prin peisaj cateva. In centrul turistic sunt numai restaurante, magazine de bijuterii, cristale de Boemia (mai mult sau mai putin autentice) si magazine de suveniruri. Preturile - de Germania, dar in coroane (atentie la cursul de schimb, cu cat mai central, cu atat mai prost). 

Orasul in sine - o minune arhitectonica si istorica, bine pastrat si restaurat. Atmosfera relaxata, poate si din cauza vremii bune. Mai toate bisericile mari si complexele arhitectonice importante par sa gazduiasca felurite concerte, carora li se face reclama printre turisti. N-am reusit sa participam, erau mai pe seara, ora nerecomandata pentru noi, din cauza copilului. Idem cu muzeele - le-am ocolit, de nevoie. 

Castelul e bijuteria orasului, foarte mare, foarte sus :). Pentru detinatorii de carucioare - exista doua drumuri fara trepte, unul e evident, de la Podul Carol in sus, bine marcat, celalalt coboara de la Turnul Negru (care e din piatra alba!), dar e si circulat de masini. Noi am luat-o prin vie si am dat si peste trepte, asa ca am facut muschi la brate carand super carutul pe trepte in jos :)). 

Puitzul a savurat in special croaziera cu vaporasul pe Vltava (am luat varianta scurta, de 45 de minute, mai pe seara, dupa ce s-a mai atenuat caldura). 

Se merge pe jos, cu ghid sau fara, sau cu minicarul, autobuzele Hopon-Hopoff, oricum, dar nu cu masina in centru!!! Hotelul nostru era ceva mai departe de centru, in speranta linistii, sa ne doarma copilul noaptea, asa ca ne-am deplasat cu tramvaiul si autobuzele. Exista automate de bilete in unele statii si in statiile de metrou dar si vanzatori in mini-marketurile de la fiecare colt de strada. 

Am fost sfatuiti sa ne pazim portofelele si obiectele de valoare, dar nu am avut probleme in aceasta privinta, si asta in conditiile in care o geanta de mana bine burdusita, cu portofel, celular, chei de masina, lucruri pentru copil si mai stiu eu ce se lafaia pe manerul caruciorului. Bine, cu ocazia zilei de 1 Mai, era si plin de politie peste tot. Am insa impresia ca politia e prezenta in zonele aglomerate si in restul timpului. 

Atentie, majoritatea toaletelor sunt cu plata, 10 coroane cehesti sau 50 de centi. Daca e vorba de cursul de schimb oficial, merita mai mult suma in coroane. 

4. Mancarea - asemanatoare cu cea germana, sau cu cea din Ardeal. La restaurantele din centru, destul de scumpa, peste 10 euro pe portie, si am nimerit inclusiv un loc unde nu aveau scaun pentru copil (sau nu au vrut sa ni-l dea?). Portii medii, calitatea la fel, mediocra. Inclusiv cornetul de napolitana de la inghetata l-am platit extra, pe langa 1 euro globul (ceva mai ieftin pe stradutele laturalnice). M-a tentat sa intreb daca imi da inghetata si la borcan, daca il aduc de acasa? In schimb am mancat super la un restaurant de cartier pe o strada colt cu hotelul (Pizzeria Einstein, in Zizkov), inclusiv feluri traditionale cehesti, la jumatatea pretului din zona turistica si dublul cantitatii, s-a putut plati cu cardul de credit (atentie, intrebati in prealabil, unele localuri si magazine nu accepta credit card - e drept ca reprezinta o minoritate). Au avut si scaun de copil, au parcat si caruciorul, toalete curate, servicii foarte bune. Bine, nici nu misunau turistii ca furnicile pe metru patrat. Atentie, pe strada si pe terase se fumeaza foarte mult, si cred ca si foarte prost, dupa mirosul infernal al fumului. In localuri nu se fumeaza. In schimb, berea ceheasca e excelenta.

5. Suveniruri, cadouri, cristale, chihlimbar - informati-va in prealabil la hotel sau la centrul turistic ce magazine vand cristal autentic, sunt atat de multe si de variate incat unui profan strain i-ar fi imposibil sa se descurce fara sa incaseze o mica teapa. 

Noi am dat si peste o piata-bazar cu de toate, de la zarzavaturi la jucarii si suveniruri (Havelska? in centru), preturile sunt mai bune ca in magazine la calitatea resectiva. 

Cumparaturi in sens de shopping - in piata Venceslas si in Shopping Center (de ex. Palladium, fata in fata cu Turnul Pulberariei). 

Am fost placut impresionati, am petrecut un concediu minunat, chiar daca foarte scurt si intrerupt pe alocuri de protestele Puitzului, care tinea sa se tarasca pe jos in diverse localuri si locatii, ceea ce nu i-am permis, din motive igienice. De mers, merge el cativa pasi, dar stie ca isi atinge mai repede tintele tarandu-se, asa ca uneori se lasa pur si simplu pe jos si vrea s-o porneasca aiurea. S-a si hotarat revizitarea orasului intr-un viitor nu prea indepartat :). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu