Lilypie - Fifth Birthday

Lilypie - Second Birthday

marți, 24 aprilie 2012

Controverse inutile

M-am tot gândit și răzgândit înainte de a scrie postul acesta. 

Pur și simplu nu mai rezist să aud sau să citesc despre controverse cu privire la naștere naturală versus cezariană, alăptare versus lapte praf, contracepție versus abstinență, vaccinare versus nevaccinare, de pe poziții de un partizanism dus la extrem, cu jigniri și acuzații la adresa celor din ”tabăra adversă”. 

Nu cred că, în societatea de astăzi, cineva poate afirma cu mâna pe inimă că deține o sursă de informații mai presus de orice îndoială. De asemenea, mă deranjează propagarea ideii fixe cum că tot ce e natural prezintă doar avantaje, pe când procedurile medicale reprezintă răul. Și mai mult, mă irită faptul că unii cred că dețin adevărul absolut și orice opinie ce se abate vag de la linia lor hard core e catalogată drept non sens sau prostie. Asta în condițiile în care nu e posibil să apreciezi obiectiv situația altcuiva în ceea ce privește sarcina și nașterea - sunt lucruri atât de personale! 

Da, e minunat să ai acces la informație - ceea ce nu ne scutește de obligația de a o filtra. Când citesc recomandări privind nașterea, sarcina, alăptarea, avortul, creșterea copiilor, vreau să știu cine și de ce face anumite afirmații. Vreau explicații extinse, cu citarea surselor. Și chiar în acest caz supun logicii informațiile prezentate, îmi pun întrebări suplimentare, mai citesc, mai cercetez. Nu contest faptul că experiențele personale au valoarea lor, însă evit să mă bazez doar pe ele, pentru că sunt subiective, cum e și normal. Și în acest context, evit să fac judecăți de valoare pe bază de cezariană la cerere, dat de lapte praf copilului etc., atâta vreme cât mămica respectivă nu pune în pericol viața, integritatea corporală sau psihică a copilului.

Personal, mă simt privilegiată să trăiesc într-o epocă în care beneficiez de frigider, avion, mijloace de contracepție, curent electric și apă curentă, atât caldă cât și rece. Apreciez sistemele de sănătate, așa imperfecte cum sunt, pentru că a devenit o raritate moartea survenită în urma unei pneumonii, apendicite sau la naștere - pe nicăieri nu se mai spune câte sute de femei de toate condițiile sociale decedau în urma unor complicații la naștere, nu mai departe decât în urmă cu 60-80 de ani. Sau câți copii dintre cei născuți vii nu apucau prima aniversare, răpuși nu de SIDS, ci de boli despre care astăzi cetățeanul normal nici nu a auzit, sau le crede eradicate, sau nepericuloase (din cauză că există tratament). Câte proaspete mămici nu aveau lapte din cauza malnutriției, și nici posibilități materiale să apeleze la o doică umană, și hrăneau copiii cu lapte de orice animal aveau în gospodărie, dacă erau destul de norocoase să aibă vreunul. Astăzi, simpla idee de a da unui sugar de câteva zile lapte de vacă ne ridică nouă, mamelor responsabile și informate, perii pe ceafă de oroare.

Apreciez lucrurile și metodele bio, dar nu vreau să mă întorc în timp la vremurile când totul chiar era bio - ar însemna, practic, să renunț la tot confortul vieții de azi, inclusiv la internet (în primul rând, computerele nu sunt bio, iar energia electrică consumată în proces, cablurile trase peste și pe sub pământ cu siguranță afectează negativ mediul înconjurător). Prin urmare, mi se pare normal să fie posibil să naști în spital, să existe alternative la hrănirea copilului la sân, să ți se predice la infinit că avortul nu e o metodă contraceptivă, deși e posibil și legal, să ai acces la vaccinuri, la sistemul sanitar, la informație etc. Și mi se pare la fel de normal ca fiecare să aleagă ceea ce crede că i s-ar potrivi.

O să scurtez, și așa m-am întins mai mult decât am avut inițial intenția, deci las nediscutată cumplita dilemă a oportunității operațiilor estetice nenecesare, precum și posibilitatea de a interzice pe viitor anestezia la dentist, pe principiul că de milenii s-au scos dinți pe viu când a fost cazul...

Vă doresc tuturor să aveți parte de exact atâta toleranță pe cât sunteți dispuși să le acordați celorlalți.

2 comentarii: